3. časť
-
Kávové zrná nie sú v skutočnosti zrná ani fazuľky, jedná sa o bobule. Aby sme boli presnejší, ide o bobuľovité plody kávovník
-Potravinové farbivá spôsobujú u detí hyperaktivitu, najmä ak ide o červené alebo žlté farbivo
-V každej fľaši je rozdielna voda. Nikde na svete neexistujú dva zdroje vody, ktoré by boli úplne rovnaké.
-Nikdy nekŕmte vtáky avokádom. Neviem síce, koho by to napadlo, no je dobré vedieť, že pre vtáky je avokádo veľmi jedovaté a toxické
-Avokádo je naozaj nepredvídateľné ovocie, však? Stačí minúta a úplne zhnedne a vyzerá pomerne „nejedlo“
-Možno to bude znieť šialene, ale komáre sú skutočne priťahované k ľuďom, ktorí jedli banán. Vedci sa zatiaľ len domnievajú, prečo je tomu tak
-V skutočnosti samotná farba chilli papričky neprezrádza vôbec nič o štipľavosti. Je jedno, či je žltá, červená, zelená, alebo oranžová. Pozornosť by ste ale mali venovať veľkosti. Čím menšie papričky, tým výraznejšia pikantná, štipľavá chuť
-Nikdy by ste nemali piť čaj, ktorý nie je čerstvo uvarený. Japonci majú na tento fakt skvelé príslovie: „Včerajší čaj je horší ako uštipnutie hada.“ Studený čaj dráždi steny žalúdka, a to na toľko, že Číňania to považujú za rovnaké, ako keby ste vypili nejaký toxický jed.
-Med je nesmrteľný. Najstaršia nádoba s medom, ktorý je mimochodom ešte stále jedlý, bola nájdená archeológom Howardom Carterom v roku 1922. Jedná sa o med, ktorý bol objavený v hrobke egyptského faraóna Tutanchamóna. Biológovia tento med testovali a zistili, že je ešte stále vhodný pre ľudskú spotrebu
-syr Camembert by mal byť konzumovaný čo najbližšie k jeho dátumu spotreby, ako je to len možné. Nikdy by ste ho však nemali konzumovať po dátume spotreby.